Ukrajinski gradonačelnici u posjeti BiH u sklopu projekta CoM East

U okviru projekta „Covenant of Mayors East (CoM East)“, koji finansira Evropska unija u toku je studijska posjeta 18 predstavnika ukrajinskih gradova, od 22. do 26. aprila 2024. godine, u organizaciji  Udruženja Centar za energiju energijsku efikasnost i okolinu. CoM East podržava lokalne vlasti u implementaciji politike održive energije, poboljšanju sigurnosti snabdijevanja energijom i doprinosu ublažavanju i prilagođavanju klimatskim promjenama.

Program razmjene City2City obuhvatao je posjetu gradonačelnika zemalja Istočnog partnerstva (Armenija,Azerbejdžan, Gruzija, Moldavija i Ukrajina) jednom ili više gradova u Evropi, međutim na zahtjev Evropske komisije zbog ratnih dešavanja predloženo je da se studijska posjeta organizuje u gradovima Balkana.

Obzirom na ratna dešavanja koja su se desila na ovim prostorima i obnovi/rekonstrukciji obavljenoj nakon rata, posjeta Bosni i Hercegovini se smatra veoma dragocjenom za ukrajinske gradove koji će se suočiti s tim u budućnosti. Dakle, odabrani gradovi za posjetu su Sarajevo i Mostar s ciljem razmjene iskustava o proslijeratnoj obnovi gradova, te usvajanja primjera dobre prakse.

Jutros u mostarskoj Vijećnici, javnosti su se obratili gradonačelnik Mostara Mario Kordić i njegova glavna savjetnica Radmila Komadina. Ona je kazala da je u proteklom ratu 80 posto objekata u Mostaru bilo razrušeno te da mostarska iskustva mogu biti itekako korisna Ukrajincima, iako svi tragovi ratnog razaranja u Mostaru nisu uklonjeni do danas.

“Grad Mostar, nažalost, ni danas nije uspio, 28 godina nakon nesretnog rata, obnoviti sve objekte iz razloga što nema više međunarodnih donacija i što je 2005. godine umjesto UNHCR-a, koji je vodio obnovu zajedno s ostalim međunarodnim organizacijama, obnovu preuzelo Federalno ministarstvo za raseljene i izbjegle, kao i državno ministarstvo, i sredstva koja imamo na raspolaganju su nedostatna da se postupak obnove završi”, kazala je Komadina.

Prema pokazateljima iz 2019. godine na području Grad Mostara evidentirano je blizu 800 objekata koji čekaju obnovu.