Projekti

Zeleni krug - Kompostiranje i upravljanje Biootpadom u Sarajevu

Projekat se direktno veže za mjere iznesene u Planu Grada Sarajeva, a koji se tiče prevencije i smanjenja biloškog otpada od hrane i gubitaka hrane, tačnije za mjeru promovisanja plana prevencije otpada od hrane među svim akterima lanca snabdijevanja hranom. Plan Grada Sarajeva prepoznaje potrebu za smanjenjem otpada od hrane kao ključnu strategiju za zaštitu okoliša, smanjenje emisije stakleničkih plinova, te unapređenje kvalitete života građana. Mjere iz plana uključuju edukaciju, podizanje svijesti, implementaciju novih tehnologija, te stvaranje održive prakse upravljanja otpadom, iz čega proizlaze aktivnosti planirane projektom Zeleni Krug.
Kroz niz aktivnosti, uključujući razvoj obrazovnih programa, organizaciju radionica i predavanja gdje su u fokusu bile nove tehnologije koje se primjenjuju za bolje korištenje biootpada, kreiranje promotivnih materijala i provođenje medijskih kampanja, projekt će prvenstveno omogućiti djeci predškolskog i školskog uzrasta kao i građanima da razumiju važnost smanjenja otpada od hrane i usvoje konkretne korake za pravilno upravljanje biootpadom.

 

Naše aktivnosti na projektu

• Razvijanje obrazovnih programa, interaktivnih nastavnih planova i radionica
• Izrada edukativnih materijala (brošure, e-learning materijali) i nabavka električnih drobilica
• Organizacija radionica i predavanja uz angažman stručnjaka za nove tehnologije kompostiranja, korištenja biootpada te stručnjaka za okoliš i ekologiju
• Medijska kampanja

Donori/partneri

Grad Sarajevo, Intesa Sanpaolo Bank

Trajanje projekta

October, 2024 – January, 2025.

Aktivnosti

Do kraja projekta, u Sarajevu su provedeni edukativni programi i kampanje za podizanje svijesti o smanjenju otpada od hrane i održivom upravljanju biootpadom, uz uključivanje djece kroz radionice, stručna predavanja i praktične alate.

Tema projekta

edukacija

Other Projects